
Gevriesdroogd fruit? Ik hoor je al denken: is dat hetzelfde als diepvries fruit? Nee! Diepvries fruit wordt meestal na het plukken meteen ingevroren en bewaard in de vriezer. Gevriesdroogd fruit heeft een ander proces en heeft alle gezondheidsvoordelen van vers fruit. Wat is vriesdrogen? Vriesdrogen is een manier om fruit (of andere etenswaren) te conserveren. De smaak en voedingswaarde gaat bij dit proces niet verloren. Tijdens dit proces wordt het fruit eerst gekoeld tot ongeveer -50 tot -80°C, waardoor al het water in het fruit bevriest. Daarna begint het vriesdrogen. Gedurende dit proces wordt het water uit het fruit verwijderd, terwijl het fruit bevroren blijft. Vervolgens wordt het fruit in een gekoelde vacuüm ruimte geplaatst en voorzichtig hitte toegevoegd. Hierdoor wordt al het bevroren water direct vervangen door gas, zonder eerst vloeibaar water te worden. Wat zijn de voordelen van gevriesdroogd fruit?
Gevriesdroogd fruit is net zo gezond als vers fruit. In het kort alle voordelen op een rij:
• langer houdbaar; • 100% natuurlijk; • voedingswaarde is hetzelfde als vers fruit; • smaakt blijft behouden;
• luchtig en knapperig • hele jaar door verkrijgbaar bij droogfruit.nl • niet bederfelijk als vers fruit, dus altijd optimale smaakbeleving • licht van gewicht en dus ideaal om overal mee te nemen.
Wat kan je met gevriesdroogd fruit? Met gevriesdroogd fruit kan je alle kanten op. Maak je muesli of yoghurt nog lekkerder door wat gevriesdroogd fruit toe te voegen. Het geeft een zoete bite en is de ideale manier om je dagelijkse portie fruit binnen te krijgen. Daarnaast kan je het ook gebruiken voor lekkere dessert als topping of door een cake mix. Wees creatief en bedenk de lekkerste combinaties.
Om te beginnen staan hieronder heerlijke gezonde recepten met gevriesdroogd fruit.
Smoothie met gevriesdroogde aardbeien Ingrediënten:
• 1 grote appel • 2 wortels • handjevol gevriesdroogde aardbeien (ongeveer 10 gram) • 150 ml volle yoghurt Verwijder het steeltje van de appel en snij in 4 stukken.
Rasp de wortels. Doe de appelstukjes en wortels in de sapcentrifuge. Mix in een blender de yoghurt en de gevriesdroogde aardbeien. Voeg daarna de appel-wortelsap toe en mix tot één geheel.
Griekse yoghurt met rijkgevulde muesli, honing en gevriesdroogde blauwe bessen Ingrediënten:
• Griekse yoghurt • muesli • honing• gevriesdroogde blauwe bessen
Een bakje Griekse yoghurt met rijkgevulde muesli en gevriesdroogde blauwe bessen is perfect voor mensen die in de ochtend niet veel eten. De muesli en gevriesdroogde blauwe bessen geven een lekkere crunchy bite. De honing zorgt voor een zoete nasmaak. Een perfecte combinatie en een goed begin van de dag.
Luchtige ontbijtpannenkoeken met gevriesdroogde bananen Ingrediënten:
• 1 ei • 2 eetlepels rietsuiker • 1 kop zelfrijzend bakmeel • melk• gevriesdroogde bananen
Mix met een garde het ei en de suiker in een kom. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel toe. Doe beetje bij beetje wat melk erbij, totdat je een dikke beslag hebt. Mix tot één geheel. Het beslag moet dikker zijn dan pannenkoekbeslag. Als laatste voeg je de gevriesdroogde bananen toe. Verhit wat olie in een pan en bak kleine pannenkoeken.
www.droogfruit.nl